Suvi-kollaasi

Kuka olet, mitä olet tehnyt ja mihin olet menossa?
Olen Suvi Minkkinen, 19-vuotta täyttänyt jyväskyläläinen. Olen kilpaillut omalla ammattitaidollani tarjoilukilpailuissa pariin otteeseen, Helsingin Taitajissa keväällä 2017, sekä Euroopan mestaruudesta Budapestissa syksyllä 2018. Pian EuroSkillssien jälkeen karsintojen kautta selvisi, että lähden edustamaan Suomea myös seuraaviin kisoihin. Elokuussa 2019 kilpaillaan siis MM-tittelistä Venäjällä, Kazanissa.

Kuinka päädyit alalle?
Mummoni oli aikoinaan kotitalousopettaja ja olen pienempänä myös pyörittänyt kesäkahvilaa ystäväni kanssa lähipuistossa, joten asiakaspalvelu ja ravintola-ala on ollut aina lähellä sydäntä. Lähdin peruskoulun jälkeen opiskelemaan tarjoilijaksi Jyväskylän ammattiopistoon, Priimukseen (nykyisin Gradia). Halusin ammattiosaamisen lisäksi paremmat jatko-opintomahdollisuudet, joten suoritin kaksoistutkinnon. Olen aina tottunut panostamaan kouluun ja työskentelemään ahkerasti, joten kahden koulun yhdistäminen toimi kohdallani paremmin kuin hyvin ja viime keväänä valmistuin Gradiasta tarjoilijaksi valkolakin kera.

Mikä tekee mielestäsi hyvän tarjoilijan?
Ehdottomasti aitous, elämäniloisuus ja palveluhenkisyys. Tekohymy ei lämmitä ketään, sillä halu palvella ja tehdä työtä lähtee itsestä ja sydämestä. Alalla menestyvät tekevät sitä suurella intohimolla ja se on ihailtavaa. Lisäksi tarjoilijan on tottakai oltava ripeä ja myös huolellinen. Asiakkaita täytyy osata lukea, jotta voi luoda juuri heille sopivan elämyksen.

Miten kehität omaa ammattitaitoasi?
Tähän pystyn vastaamaan oikeastaan vain kisapuolen osalta. Kehittyminen on vaatinut paljon konkreettista treenaamista koululla, etenkin saliruuan ja juomasekoitusten valmistaminen. Ammattitaito on kehittynyt myös matkustelemalla, kokemalla uusia juttuja ja imemällä tietoa. Nyt työelämään siirtyneenä jokainen päivä ja asiakaskohtaaminen opettaa tottakai jo itsessään, mutta toivon pääseväni mukaan koulutuksiin, jotta saan olla entistä parempi. Alan ammattilaisiin tutustuminen ympäri Suomea on opettanut myös valtavasti.

Mistä kilpailuviettisi kumpuaa?
Tämä onkin hassua, sillä olen pienestä asti ollut tosi kilpailuhenkinen. Kolusin läpi kaikki koulun urheilukisat, sekä laulusta aina nokkahuilun soittoon asti. Yläkoulussa kisaamiselle tuli stoppi, kun en jaksanut enää yrittää olla kaikessa se paras ja tein asioita vain omasta intohimosta, esim liikuin. Ensimmäisiin tarjoilukisoihin lähdinkin rennolla otteella ja minun piti tehdä valtavasti töitä, että ymmärsin siinä kuitenkin olevan kyse kilpailusta jossa täytyi osata yrittää olla muita parempi, joka oli sen hetkisen luonteeni vastaista. Kun huomasin kilpailutilanteiden ja niihin valmentautumisen tuovan paljon enemmän elämään kuin pelkästään ammattitaidon lisäämisen, aloin tekemään tätä etupäässä oman intohimon varjolla. Edelleen oma mottoni onkin, että teen asiat vain niin hyvin kuin osaan, nautin siitä mitä teen ja katsotaan mihin se riittää.

Miten erotut tyylilläsi, mitä haluat että asiakkaalle jää mieleen vierailusta?
Ihaninta on ollut kuulla asiakkailta palautetta aitoudesta. Siihen pyrin jokaisen kohdalla, palvelemaan yksilönä ja haluan työni ilon välittyvän myös heille. Voiko asiakkaalle jäädä parempaa kokemusta, kuin jos he ovat päässeet nauttimaan huippuhyvää ruokaa jonka kokit ovat intohimolla valmistaneet ja tarjoilija tuonut sen välittävällä palveluhenkisyydellään pöytään? Etenkin matkailijoiden kanssa juttelen paljon heidän taustoistaan ja ravintolakokemuksistaan. On avartavaa kuunnella tarinoita kokeneilta ravintolakävijöiltä ja tottakai jakaa omiaan asiakkaille. Ei ole sääntöihin kirjoitettua mistä pöydissä keskustellaan, aitoutta nimenomaan on asiakkaan huomioiminen.

Mikä on ammatissasi parasta?
Kehittymisen rajattomuus. Ei voi oikeastaan koskaan kokea olevansa valmis, sillä ravintola-ala on niin kiehtova ja moniulotteinen. Tottakai parasta kuitenkin on ihmisten parissa työskentely. On ihanaa nähdä aitoja hymyjä elämyksien lomassa.

Paras hetki urallasi?
Ehdottomasti koko kisaviikko EuroSkillsseissä Budapestissa. Oli ihan mahtavaa päästä tutustumaan niin moneen uuteen ihmiseen omalla alalla ja kokea se kaikki jännitys Suomen maajoukkueen kanssa. Tottakai Taitaja2017 voitto on kohokohta myös urallani, jonka muistan aina. Kilpailujen lisäksi koen olevani etuoikeutettu, sillä pääsin näkemään millaista työskentely on kolmen Michelin tähden ravintolassa, Maaemossa. Vietin viime kesänä kuukauden huippuammattilaisten opeissa Norjassa ja se on ehdottomasti tähän astisen urani huippuhetkiä.

Millaista Pöllöwaarissa työskentely on?
Ihan parasta tällä hetkellä. Se antaa työnä juuri sitä, mitä haluankin tehdä ripauksella haastetta joka päivä. Välillä pääsee sheikkaamaan cocktaileja, saan tarjoilla viinejä ja tottakai olla asiakkaiden kanssa. Meillä on myös ihan huippu tiimi kasassa!

Onko työn ja vapaa-ajan vastapaino sinula balanssissa?
Nykyään kyllä. Alan tuntemaan oman jaksamisen sen verran hyvin, että tarvittaessa osaan ottaa aikaa myös itselleni. Vaikka kuinka rakastan asiakaspavelua, tarvitsen vastapanoksi myös omaa aikaa. Monen kouluvuoden jälkeen iltavuorot ovat vaatineet hieman totuttelua, sillä helposti kelloa tulee "kytättyä" päivisin, vaikka työvuoron alkuun olisikin pidempi aika. Tämä on kuitenkin vain tottumiskysymys. Aamuihmisenä rakastankin hitaita aamuja, jonka iltavuorot mahdollistavat.

Mitkä ovat Pöllöwaarissa työskentelyn etuja/hyviä puolia?
Ehdottomasti työporukka. Lisäksi se, että omaa ammattitaitoa todella tarvitaan ja myös asiakkaat arvostavat sisään tullessaan sitä, että asiat tehdään hyvin ja alaa kunnioittaen. Myös juuri se haasteellisuus, josta mainitsin jo aikaisemmin.

Onko Sinulla vinkkejä tarjoilijan uraa harkitseville?
Kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan eri työpaikkoja, koska vain siten näkee, mikä olis juuri sen sun oma juttu. Jos mahdolllista, niin ulkomailla tai muussa kaupungissa käyntikin avartaa paljon ja ympäriltä saa poimittua niin tietoa kuin myös vinkkejä omiin tapoihin toimia. Tässä jos jossain sen oman mukavuusalueen ulkopuolelle kannattaa astua sillä se, jos joku antaa ja paljon. Pitää muistaa olla myös täysin oma itsensä. Oma persoona saa näkyä ja se on ihan parasta tässä. Ravintola-alassa niinkuin kaikessa muussakin on toki molemmat puolensa, se ei ole helpoimmasta päästä, mutta jos se ottaa niin enemmän se antaa. Siksi tätä tehdään, suurella sydämellä!

Mikäli kilpailuihin valmistautuminen ja muu kiinnostavat enemmänkin, Suvin blogin löydät myös osoitteesta https://www.stoori.fi/suvimaria/